Mit érdemes tudni a mobil autóklíma feltöltésről?

mobil autóklíma feltöltés

Számos ügyfelünk – aki laikusnak számít az autószerelésben – kérdezi meg tőlünk, hogy mégis mi az a mobil autóklíma feltöltés, és hogy zajlik, vagy mit érdemes tudni róla. Kell ez a szolgáltatás neki? Vagy egyáltalán mikor van rá igény? Kötelező ez? Hogy működik?

Ebben a bejegyzésünkben górcső alá veszünk mindent, amit a mobil klíma feltöltésről érdemes tudnia az ügyfeleknek. Így könnyebben tudják majd eldönteni, hogy mikor és milyen időközönként érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatásunkat.

Hogyan zajlik a mobil autóklíma feltöltés?

1.   Időpontot egyeztet velünk az ügyfél

Mint a legtöbb szolgáltatásnak, úgy a mobil klíma feltöltésnek is az az első lépése, hogy felhív minket az ügyfél, hogy igénybe szeretné venni ezt a szolgáltatásunkat. Itt fontos kiemelni, hogy milyen adatokra lesz szükségünk ahhoz, hogy minden, a klíma feltöltéshez szükséges eszköz nálunk legyen:

  • Ügyfél neve
  • Kiszállási cím (otthon, szemközti kisutca vagy parkoló, munkahely, stb.)
  • Kiszállási dátum és időpont
  • Autó márkája, típusa és gyártási éve
  • Gyári-e a klímaberendezés, vagy később került be az autóba
    • Ha később került bele, akkor milyen típusú, gyártású a klíma

Érdemes ezekre a kérdésekre már a telefonálás előtt felkészülni, hogy ne a telefonbeszélgetés közben kelljen hajkurászni az autóval és a klímával kapcsolatos adatokat.

2.   Kiszállunk a kért helyszínre a megbeszélt időpontban

Mivel a klímaberendezés az autó belsejében van, így szükséges az ügyfélnek is ott lennie, míg feltöltjük a klímát, hiszen nekünk nincs kulcsunk az autóhoz.

Mennyi ideig tart a klímatöltés?

Mivel ez csak egy 20-30 perces folyamat, így akár munkaidőben, az ebédszünetben is el lehet végezni a klímatöltést. Így nem kell munka előtt vagy után ilyesmivel töltenie az ügyfeleinknek az idejét.

A legtöbben a déli órákat szokták kérni tőlünk, s ilyenkor a munkahelyükre megyünk, s ott végezzük el a karbantartási feladatokat. Gyorsan és hatékonyan dolgozunk, hiszen tudjuk, hogy az ügyfeleink elfoglaltak napközben.

3.   Elvégezzük a klíma feltöltést

1)   Hűtőközeg töltési mennyiségének meghatározása

Ez az első és egyik legfontosabb lépés a klíma feltöltés során, hiszen nálunk nincs olyan, hogy egy picit rátöltünk, s már megyünk is tovább. Ha ezt tennénk, akkor igen hamar elveszítenénk az engedélyünket.

Minden gépjárműben lévő klímának megvan a gyári töltési mennyisége. Ez az adat általában megtalálható az autón, de ha sérült vagy javítva volt, akkor lehet, hogy ez az adat nem látszik már, vagy nincs rajta.

Ebben az esetben sem kell megijedni, hiszen a Mozgóklímás csapata egy profi géppel érkezik, amelyhez egy óriási adatbázis tartozik. Ebben az adatbázisban pedig minden gépjárműhöz tartozó hűtőközeg töltési mennyiség megtalálható.

Tehát mindegy, hogy rajta van-e a kocsin ez az adat, vagy az adatbázisból kell kinyerni, mindig ezzel kezdődik a klíma feltöltés.

2)   Klímarendszer ellenőrzése

Ebben a fázisban megvizsgáljuk azt, hogy a klímához tartozó berendezések nem sérültek-e meg valahol, épek-e, illetve el tudják-e maximálisan látni az alkatrészek a rendszerben a feladatukat.

Ez gyakorlatilag egy 1-2 perces fizikai átvizsgálás, hiszen nem akarunk sérült rendszerbe semmilyen gázt sem belefújni, így ez elővigyázatosság szempontjából is egy nagyon fontos lépés.

3)   Meghatározzuk, mekkora a nyomás a rendszerben

Mielőtt bármilyen anyagot is tennénk a rendszerbe, először mindenképpen meg kell azt vizsgálnunk, hogy mekkor a nyomás jelenleg a rendszerben. Mivel minden klímához a gyártó előírja grammra pontosan a nyomás mértékét, így egyszerűen tudjuk azt ellenőrizni, hogy megfelelően működik-e a klímaberendezés.

4)   Lefejtjük a maradék hűtőközeget

Mielőtt továbbmennénk a következő lépéshez, fontos, hogy amennyiben maradt a rendszerben még valamennyi hűtőközeg, azt teljesen eltávolítsuk a rendszerből.

5)   Nyomáspróbát végzünk

A nyomáspróba során nitrogénnel töltjük fel a rendszert, hogy megvizsgáljuk, van-e valahol szivárgás, illetve megfelelőek-e a tömítések.

Amennyiben azt tapasztaljuk a nyomáspróba során, hogy esik a nyomás, akkor az azt jelenti, hogy valahol szivárog a rendszer. Ebben az esetben nem érdemes feltölteni, hiszen szó szerint kiszökik a klímagáz a rendszerből. Ellenkező esetben haladunk tovább.

6)   Vákuumoljuk a rendszert

A hűtőrendszer vákuumolása azért szükséges, hogy a rendszerben ragadt nedvességet teljesen el tudjuk távolítani.

7)   Klíma olaj hozzáadása

Miután végeztünk a vákuum teszttel, visszatöltjük a rendszerbe a klíma olajat, amelyet a lefejtésnél kiszívott a rendszer. Ez azért fontos, hogy a tömítéseknek optimális legyen a kenése, és ne tudjanak kiszáradni. Télen ezért érdemes havonta legalább egyszer bekapcsolni a klímát, hogy ebben az időszakban is megfelelő legyen a tömítések kenése, és ne száradjon ki a rendszer nyárra.

8)   UV adalék hozzáadása

Speciális UV adalékot adunk a rendszerbe, amely festékanyagként funkcionál. Ez azért praktikus, mert így egy UV lámpa segítségével egy későbbi szivárgás helye könnyedén meghatározható.

9)   Hűtőrendszer feltöltése géppel

Ebben a fázisban használunk egy speciális gépet, amely a gyári adatoknak megfelelően, számítógépes vezérlés segítségével, grammra pontosan tölti fel hűtőfolyadékkal a rendszert.

10)  Ellenőrzés

Amennyiben sikeresen feltöltöttük a klímát, leellenőrizzük, hogy milyen munkát végeztünk. Megmérjük a nyomást, illetve a befújt hőmérsékletet, hogy minden normálisan működik-e.

Mobil autóklíma feltöltés ott, ahol Önnek kényelmes

Fontos kiemelni, hogy a mobil klíma feltöltésnek az a célja, hogy ne az ügyfélnek kelljen minket felkeresnie személyesen, hanem fordítva. Mi megyünk ki az ügyfélhez a kért címre a kért időpontra.

Ez óriási segítség az ügyfeleink számára, hiszen így nem kell külön időt szánniuk arra, hogy hétköznap munka után bejöjjenek hozzánk a szervizbe. Emiatt nagyon sokan élnek a mobil autóklíma feltöltési szolgáltatással, mert kényelmes, gyors és maximálisan biztonságos

Bárki leellenőrizheti cégünk F-gáz azonosító számát: 1000000042878

Hívjon minket bátran, s kérje a sokéves tapasztalattal rendelkező Mozgóklímás csapat segítségét, hogy autóklímája maximális töltöttség mellett tudjon optimálisan üzemelni.

+36 30 508 4617

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail-címet.
You need to agree with the terms to proceed

Menü
Call Now ButtonHívás most